Iskrene čestitke našemu članu Cirilu Horjaku – nagrajencu Prešernovega sklada 2024


Ciril Horjak, s psevdonimom dr. Horowitz, je svoj likovni talent posvetil predvsem satirični risbi in karikaturi, ilustraciji in stripu. Njegove časopisne podobe nastajajo iz osebnega etičnega impulza ali v skladu z uredniško politiko, nagrada pa mu je dodeljena izrecno zaradi likovne kvalitete, katere učinek je nerazdružljivo povezan z umetnikovo duhovitostjo.

Ljubljana, Cankarjev dom. Drzavna slovesnost na predvecer slovenskega kulturnega praznika s podelitvijo Presernovih nagrad in nagrad Presernovega sklada. Nagrado Presernovega sklada je prejel stripar Ciril Horjak.


Leta 2022 je v stripovski knjižni obliki prikazal dramsko besedilo Alfreda Jarryja Kralj Ubu ali Poljaki. V času razraščanja vizualnosti, ko bralna kultura žal vse preveč peša, so v tovrstnih stripih celo pedagogi prisiljeni na novo gledati priporočljiv način, ki naj bi mladino znova spodbudil k branju. Zato je toliko pomembneje, da so taka dela izrisana inventivno in na tako visoki likovni ravni, kakršno jim zagotavlja Ciril Horjak.

Odlomek iz utemeljitve dr. Milčka Komelja

15. februar, 2024