Ponosni smo na našega ustanovnega člana Franca Hočevarja – prejemnika Bludkove plakete 2023. Iskrene čestitke Frenk!


Na predlog Zveze paraplegikov Slovenije je Bloudkovo plaketo za življenjsko delo v športu prejel tudi mag. Franc Hočevar. V obrazložitvi pa so zapisali, da je Franc Hočevar, nekdanji prvi mož UKC Ljubljana, Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča in Zveze prijateljev mladine, s svojim dolgoletnim delom in podporo veliko prispeval k širjenju in ohranjanju družbene odgovornosti v Sloveniji. Predvsem je zaslužen, da se je šport invalidov umestil kot stalnica v slovensko družbo. Vse od leta 1985 je kot predsednik organizacijskega odbora invalidov vodil kar nekaj največjih športnih prireditev, mednarodnih in domačih, med drugim evropsko prvenstvo v košarki na vozičkih v Ljubljani. Poleg tega je omogočil zdravniško službo, prevoze in drugo. Franc Hočevar je znan po svojem humanem delu, za kar je leta 1996 prejel tudi častni znak RS za delo v prostovoljstvu in humanitarnosti. Je ustanovni član Rotary kluba Ljubljana, bil je predsednik zelo odmevne akcije Z glavo na zabavo brez alkohola. Kljub upokojitvi še naprej ostaja zvest prostovoljec, predavatelj in boter mnogim.

Na Brdu pri Kranju so 11. februarja 2024 podelili štiri Bloudkove nagrade in deset Bloudkovih plaket za leto 2023. Med prejemniki plaket je bil tudi mag. Franc Hočevar, ki je visoko priznanje prejel za življenjsko delo v športu.
Zbrane so nagovorili predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in predsednik Odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj Viktor Grošelj.
18. februar, 2024